Hoe het thuisaccu systeem werkt

De thuisbatterij maakt het mogelijk om zonne-energie op te slaan op momenten dat er geen energiebehoefte is. Je kunt de opgeslagen zonne-energie vervolgens gebruiken op momenten dat je geen toegang hebt tot een directe toevoer van zonne-energie. Hierdoor blijf je gebruik maken van je eigen groene stroom, ben je (grotendeels) onafhankelijk van netstroom en zal je energierekening aanzienlijk dalen.

 

Hoe werkt het thuisbatterijsysteem en waaruit bestaat dit systeem?

In de meeste gevallen bestaat het thuisbatterijsysteem uit zonnepanelen, een omvormer en een batterij.

 

Via zonnepanelen wordt zonlicht omgezet naar elektriciteit. Deze elektriciteit is direct in huis te gebruiken en/of kan worden opgeslagen in je thuisbatterij. De thuisbatterij kan tevens worden geladen via het elektriciteitsnetwerk op momenten dat stroom bijvoorbeeld goedkoop is. De functie van de omvormer is het veranderen van gelijkstroom van zonnepanelen, het elektriciteitsnetwerk of de thuisbatterij naar wisselstroom. Belangrijk, want alleen in huis wordt alleen gebruik gemaakt van wisselstroom.

 

De omvormer is verbonden met de schakelkast. Via deze verbinding kan de omvormer stroom uit de thuisbatterij via de schakelkast voor het huishouden beschikbaar stellen. Omgekeerd kan de omvormer, indien nodig, via de schakelkast stroom van het netwerk afnemen om de batterij op te laden.

 

Aanvullend kan men kiezen voor een noodstroominstallatie die ervoor kan zorgen dat, indien de netwerkstroom uitvalt, bepaalde belangrijke huishoudelijke apparaten/functies kunnen blijven functioneren.

 

Thuisaccu totaalsysteem

 

Waarom zou je kiezen voor een thuisbatterij?

Door gebruik te maken van een thuisbatterij kun je optimaal gebruik maken van je zonnepanelen. Kiezen voor een thuisbatterij draagt direct bij aan CO2-reductie en een beter milieu. Naast het milieutechnische aspect heeft de thuisbatterij nog een aantal voordelen:

 

  1. Je kunt na zonsondergang gebruik maken van zonne-energie. Overdag is de elektriciteitsbehoefte over het algemeen het laagst maar de stroomopbrengst het hoogst. Door de opgewekte stroom overdag op te slaan kun je in de avond, wanneer de elektriciteitsbehoefte het hoogst is, gebruiken.
  2. NUL op de meter is haalbaar met de thuisbatterij. Hoewel je nog altijd aangesloten bent op het elektriciteitsnetwerk hoef je geen stroom af te nemen omdat je volledig zelfvoorzienend bent.
  3. Elektriciteit beschikbaar wanneer netstroom uitvalt. Hoewel wij in Nederland maar weinig ‘downtime’ hebben, is het wel handig om te weten dat, in geval van een stroomstoring, de belangrijkste huishoudelijke apparaten kunnen blijven functioneren.